Focus!

Overdag studeren, tussendoor lunchen met vriendinnen, ’s avonds nog een vergadering met etentje voor een commissie waar ik in zat. In het weekend op zaterdag vaak werken met ’s avonds weer afspraken en op zondag sporten. Zondagavond vaak nog iets aan mijn studie doen. Merkte ik dat ik moe was? Dan ging ik een avond op tijd mijn bed in, dan kon ik er weer tegen. Eigenlijk was ik altijd wel bezig en ik vond het heerlijk! In deze blog vertel ik je hoe het nu gaat en hoe het me lukt om de juiste focus te houden door keuzes te maken.

Hoe anders is dat nu?

Maximaal één avond per week kan ik iets afspreken. Ook in het weekend kan ik niet te veel afspreken en moet ik een goede balans hebben tussen inspanning en ontspanning. Doe ik dat niet? De rekening is hoog!

Toch ben ik druk geweest met een aantal zaken de afgelopen tijd, de Reuma Walk was op 10 september, ik ga starten met een opleiding, daarvan moest ik een uitgebreide intake invullen en ik ben mijn woonkamer helemaal aan het veranderen. Niet onbelangrijk, ik werk ook nog bijna fulltime met een klein percentage in de ziektewet. Dat betekende mentaal ook nog wel het een en ander te verwerken. Als laatste ben ik met iets nieuws bezig, waarover ik nog weinig kan zeggen, maar geloof mij maar, er komen een aantal deadlines bij kijken.

Het is me gelukt om mijn balans goed in de gaten te houden, weten hoe? Lees dan verder!

Maak keuzes

Je hebt altijd een keuze

Welke keuze maak jij?

Hoe graag je het ook zou willen, je energieniveau is minder geworden. Geef hier aan toe door keuzes te maken. Wat blijf je nog doen? Wat kost meer energie dan het je oplevert? Het kunnen ook tijdelijke keuzes zijn om een periode te overbruggen. Zoals jullie weten heb ik de afgelopen tijd geen blog geplaatst, dat is een bewuste keuze geweest.

Focussen

Focus

Waarop wil jij focussen?

Heb je je keuzes gemaakt? Mooi! Dan is het nu belangrijk dat je daar op gaat focussen. Stop de beperkte energie die je hebt, in de dingen waar je voor gekozen hebt. Het is ontzettend zonde om energie verloren te laten gaat door te denken ‘had ik nou toch maar’. Je hebt goed nagedacht over je keuzes, geef het dan nu een kans. Voelt je keuze uiteindelijk niet goed voor je. Wie houdt je dan tegen terug te komen op je keuze? Het zijn jouw eigen keuzes en van niemand anders.

Voor de plannen waar ik mee bezig ben geweest (die waar ik nog niets over kan zeggen!), heb ik zelfs een deel van mijn werk gelaten voor wat het was in die week. Maar de deadlines heb ik gehaald! Hopelijk binnenkort meer hier over de plannen.

Laat anderen het weten

Als je anderen niet mee neemt in je keuzes, hoef je ook geen begrip te verwachten. Maar ook geen hulp. Ik had mijn werk nooit zo kunnen doen, wanneer ik mijn werkgever niet had verteld over mijn plannen. De eerste deadline daarvoor was twee dagen voor de Reuma Walk. Ik kan je verzekeren, die laatste dagen voor zo’n grote dag zijn druk. De Reuma Walk is goed gegaan en de deadline ook gehaald. Dat was mij niet gelukt zonder de hulp. Die had ik dan weer niet gehad, als ik niets verteld had.

Niets doen is ook iets doen

Tot een paar jaar geleden vond ik het verschrikkelijk om niets te doen. Ik voelde me schuldig, ik had zoveel kunnen doen in de tijd. Maar ik had het niets gedaan. Herkenbaar? Inmiddels weet ik wel beter. Toegeven aan je lichaam en je rust pakken. Doe iets voor jezelf, wat het ook is. Middagje tv kijken? Prima. Lekker in een boek lezen? Heel het internet afzoeken naar niets? Prima. Slapen? Al helemaal goed. Je hebt het nodig. Niet luisteren naar je lichaam kost je meer.

De afgelopen periode heb ik aardig wat avonduren gewerkt aan mijn plannen en bijvoorbeeld de Reuma Walk. Hoe dan ook, ik nam iedere avond tijd voor mij zelf. Dat heeft mij enorm geholpen om het vol te houden.

Geniet

Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je blijft genieten. Soms ga ik bewust over mijn grens heen. De pijn hebben we toch wel.  Mijn motto daarin ‘als je een leuke dag hebt gehad en je betaalt de dag later de rekening met de pijn. Je krijgt korting op die rekening als je terugdenkt aan de mooie dag en herinnering’.

Heb jij nog tips? Ik lees ze graag, hieronder kun je reageren.

Delen mag!

1 Comments

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *