Via de Achelse kluis naar Schaft

Afstand: 13 kilometer

Grenslandpad: Hamont – Schaft

Eigenlijk was ik niet van plan dit weekend te gaan wandelen op het Grenslandpad.

Abdij de Achelse Kluis

Abdij de Achelse Kluis

Maar Miranda wilde graag een keer een etappe van een LAW lopen, dus dan regelen we dat. Zij komt morgen om dan gezellig samen te wandelen. Vandaag wandel ik zelf de derde etappe vanaf Thorn. Vandaag staat er 13 kilometer op het programma. Vrijdagochtend heb ik altijd fysiotherapie en met het weekend doorspreken hoor ik het mezelf zeggen, morgen hoef ik ‘maar’ 13 kilometer. Hij lacht er om, ‘er zijn mensen met minder pijn dan jij, dit je dit niet nadoen hè’. Tegelijk denk ik terug aan mijn eerste etappe van het Pieterpad. Wat had ik het toen zwaar! Dat wil ik nu natuurlijk niet. Ik beloof aan mezelf om goed te blijven doseren en het zeker niet te onderschatten. Eens kijken of me dat lukt!

In Schaft heb ik een leuke bed & breakfast gevonden, precies tussen de twee etappes in. Omdat het vandaag een kortere etappe is, hoef ik niet heel vroeg te starten. Ook wel eens lekker. Ik heb niet goed geslapen helaas en heb dan ook echt moeite om op gang te komen, de ochtendstijfheid is goed aanwezig. Normaal start ik ’s morgens rustig op met een aantal oefeningen, voordat ik uit bed kom. Mijn telefoon en tevens wekker lag nu alleen verder van mijn bed af. Dat heb ik geweten! Na een rustig ontbijt, start ik rond half 11 in Hamont.

Al snel wandel ik Hamont uit om de bossen in te duiken.Haarterheide Aan de rand van deze bossen kom ik bij Kasteel Beverbeek. Dit is een privé kasteel, waar helaas geen bezoek mogelijk is. Een kleine blik maakt me wel nieuwsgierig, het ziet er prachtig uit. Dan zitten de eerste 5 kilometer al in de benen, ik merk dat ik sneller wandel dan normaal en ga het iets rustiger doen om fijn het einde te halen. Verder door de Beverbeekse Heide. Erg afwisselend gebied, ik hou er van. Stukje bossen, stukje open, stukje heide. Een aantal wandelbankjes laat ik aan me voorbij gaan, het gaat nog goed. Wanneer ik besluit bij het eerstvolgende bankje even te stoppen… komt dat bankje natuurlijk maar niet. En als hij dan komt, ben ik al bijna bij de Abdij De Achelse Kluis.

De Achelse kluis

Toren van Achelse kluisDeze kapel is gebouwd na de Vrede van Munster net over de grens in België, door Nederlanders, omdat zij hun godsdienst niet mochten uiten. Later is het overgenomen door Westmalle en tot abdij verheven. Onderweg naar Hamont vertelde de gastheer van mijn B&B al dat ze vandaag een begrafenis hadden van één van de laatste paters. Nu zijn er nog drie over. Letterlijk een uitstervend ras dus. Maar een biertje zeg ik geen nee tegen. Zeker niet heerlijk in het zonnetje uit de wind. Prima vertoeven! Na de abdij is de route nog een kleine 3 kilometer. Het opstarten is weer wat lastiger, maar ik doe het rustig aan en langzaam kom ik weer in mijn ritme en snel zie ik het bordje Schaft weer. Na een lekkere douche heb ik nog energie over (hele aparte gewaarwording!) en besluit Valkenswaard in te gaan. Leuk stadje!

Morgen dus samen met Miranda door naar Broekhoven. Dan mogen we door natuurreservaat Malpie. Hier heb ik, ook vandaag weer, zo veel goede verhalen van gehoord, dat ik er heel benieuwd naar ben geworden!

Total distance: 13.08 km
Download

 

Delen mag!

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *